Hoe voorkom je een geslachtsziekte

condoom
het condoom is het beste, goedkoopste en veiligste preventiemiddel tegen soa's

De allerbeste methode om geslachtsziektes te voorkomen is uiteraard volledige onthouding: geen geslachtsgemeenschap te hebben. Het is slechts weinigen gegeven om dit ook vol te houden.

Het beste alternatief is veilig vrijen. Veilig vrijen is niet hetzelfde als contraceptie (het voorkomen van de zwangerschap): er bestaan vele vormen van contraceptie - zoals de pil en het spiraaltje - die niet beschermen tegen soa's! Anderzijds kan men ook veilig vrijen zonder contraceptie: bijvoorbeeld monogame gemeenschap met een gezonde partner.

Sommige van onderstaande methodes zijn geen afdoende bescherming tegen alle soa's: schaamluis besmetting wordt bijvoorbeeld niet vermeden door gebruik te maken van condooms.

Condoom

Het condoom is een zeer eenvoudig, goedkoop en vrij verkrijgbaar hulpmiddel dat een uitstekende barrière vormt tegen infectie met de meeste geslachtsziektes.

Een condoom wordt uit de verpakking gehaald en opgerold op de eikel gezet. Dan volstaat het om het condoom af te rollen over de penis. Een condoom is zo gemaakt dat het goed aansluit en er geen gevaar is voor afglijden tijdens de gemeenschap. Let er wel op dat er geen luchtbel in het condoom zit, dat kan het condoom namelijk doen scheuren tijdens de gemeenschap.

Vrouwencondoom

Sinds enkele jaren zijn er ook vrouwencondooms op de markt. Een gebruiksaanwijzing:

Monogame Relatie

Een monogame relatie met een gezonde partner is ene uitstekende manier om geslachtsziektes te vermijden. Uiteraard is de beginvoorwaarde dat beide partners vrij zijn van soa's.

Propere Naalden

Veel soa's worden ook overgezet door bloedcontact. Een veel voorkomend probleem in drugmilieu's is het delen van naalden. Met deze werkwijze kan men de ziekteverwekkers die in het bloed van de vorige gebruiker kunnen zitten rechtstreeks in het bloed inbrengen. Gebruik dan ook nooit gebruikte naalden!

naald