Home » Geslachtsziektes » Schaamluis

Schaamluis

schaamluis
Een schaamluis of platje

Schaamluizen zijn kleine parasitaire insecten genaamd Phthirus pubis. In Nederland noemt men deze insecten ook platjes. Met hun grote "grijpklauwen" kunnen ze zich aan dikke haren vasthouden, maar niet aan de dunne hoofdharen. Het gaat dan ook om een andere soort insecten dan hoofdluizen.

Een infectie met schaamluis of pediculosis pubis treedt op door lichamelijk contact met een besmette persoon. Dit hoeft niet noodzakelijk geslachtsgemeenschap te zijn maar dit is wel de meest voorkomende wijze van besmetting. Besmetting door besmette lakens, handdoeken en kleren is eerder ongewoon.

Schaamluizen zitten meestal in het schaamhaar, maar kunnen ook andere behaarde lichaamsdelen besmetten. Bij kinderen kan infectie optreden ter hoogte van wenkbrauwen en wimpers. Dit kan een gevolg zijn van seksueel misbruik, maar de besmetting kan ook op kinderen overgaan door in hetzelfde bed te slapen als een ernstig besmette ouder.

Schaamluizen voeden zich met bloed dat vrijkomt wanneer ze in de bovenste huidlagen bijten. Ze leggen op korte tijd zeer veel eitjes of neten, zodat besmettingen snel ernstig kunnen worden.

De ziekte komt in onze streken gelukkig niet meer vaak voor.

We bespreken achtereenvolgens:

  • Symptomen
    Platjes veroorzaken verschrikkelijke jeuk ter hoogte van de schaamstreek, maar ook buik, dijen, oksels en baard kunnen aangetast zijn
  • Diagnose
    Een diagnose schaamluis is makkelijk te stellen: men ziet de parasieten met het blote oog
  • Behandeling
    Platjes kunnen vermeden
  • Preventie
    Het voorkomen van schaamluis kan enkel door geslachtsgemeenschap met besmette personen en contact met besmet linnen te vermijden