Home Ľ Geslachtsziektes Ľ HIV / AIDS

HIV / AIDS

AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome) is een chronische, potentieel levensbedreigende aandoening veroorzaakt door HIV: het Humaan Immunodeficiëntie Virus. HIV tast het immuunsysteem aan en belemmert het lichaam om ziekteverwekkers te bestrijden.

HIV is een seksueel overdraagbare aandoening. Daarnaast kan het ook worden verspreid door contact met besmet bloed, of van moeder op kind tijdens de zwangerschap of na de bevalling via borstvoeding. Het kan jaren duren voordat HIV het immuunsysteem zodanig verzwakt totdat men aids krijgt.

Er is geen genezing voor HIV / AIDS, maar er zijn medicijnen die zeer de progressie van de ziekte kunnen vertragen (AIDS-remmers).
Deze medicijnen hebben het aantal AIDS doden enorm doen dalen in ontwikkelingslanden. HIV blijft echter ťťn van de hoofdoorzaken van het sterftecijfer in landen in Afrika, HaÔti en delen van AziŽ.

Oorzaken

Wetenschappers zijn van mening dat een HIV-achtig virus voorkwam in een apenpopulatie van chimpansees in Afrika. Op deze chimpansees werd er jacht gemaakt en het contact van het besmette chimpanseebloed zou waarschijnlijk de oorzaak zijn dat het virus overging op mensen en muteerde in wat wij vandaag kennen als HIV.

Hoe werkt HIV en evolueert het tenslotte tot AIDS

Het HIV-virus vernietigt CD4-cellen, een bepaald type van witte bloedcellen die een grote rol spelen in de bestrijding van ziekteverwekkers in het lichaam. Het immuunsysteem verzwakt naarmate er meer CD4-cellen zijn gedood. Het duurt minstens een jaar vooraleer een hiv-infectie zich ontwikkelt tot aids.

We bespreken achtereenvolgens:

 • Besmetting
  Men kan met HIV besmet worden door contact met besmet bloed, sperma of vaginale afscheiding, contact met besmette naalden of besmet bloed
 • Symptomen
  AIDS veroorzaakt in een eerste fase vage klachten, in de latente fase wordt de immuniteit ernstig onderdrukt met alle gevolgen vandien
 • Diagnose
  De diagnose van AIDS en HIV infectie wordt gesteld door bloedonderzoek
 • Behandeling
  AIDS wordt behandeld met aidsremmers: medicatie die de vermenigvuldiging van de virus afremt
 • Preventie
  AIDS preventie is momenteel enkel mogelijk door aan veilige geslachtsgemeenschap te doen. Er bestaat nog geen AIDS vaccin
 • Zwangerschap
  HIV infecties kunnen doorgegeven worden aan de baby. Tijdige behandeling kan het risico ernstig verminderen