Home Ľ Geslachtsziektes Ľ Syfilis

Syfilis

Syfilis is een bacteriŽle infectie die meestal wordt verspreid door seksueel contact. De ziekte begint als een pijnloze zweer - meestal op de genitaliŽn, anus of mond. Syfilis verspreidt zich via contact met de zweren via de huid of de slijmvliezen.

Na de eerste infectie, kan de syfilis bacterie tientallen sluimeren voordat hij weer actief wordt. Syfilis kan worden genezen in het beginstadium met een enkele injectie van penicilline. Zonder behandeling kan syfilis ernstige gevolgen hebben voor het hart, de hersenen of andere organen, en kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Het aantal syfilis besmettingen is enorm toegenomen in België en Nederland, vooral onder homofiele mannen. De genitale zweren veroorzaakt door syfilis maken de kans op besmetting met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

Oorzaken

De oorzaak van syfilis is een bacterie genaamd Treponema pallidum. De meest voorkomende oorzaak is overdracht via kleine wondjes tijdens de geslachtsgemeenschap. De bacteriŽn komen in het lichaam terecht door middel van kleine sneetjes of schaafwonden in huid of slijmvliezen. Syfilis is erg besmettelijk tijdens zijn primaire en secundaire stadia, en soms in het begin van de latente periode.

Minder vaak kan syfilis verspreid door een wondje in de mond tijdens het zoenen of via een besmette moeder op haar baby tijdens de zwangerschap of bevalling (congenitale syfilis).

Syfilis kan niet worden verspreid door gebruik te maken van dezelfde toilet, bad, kleding of eetgerei, of van deurknoppen, zwembaden of bubbelbaden.

Na genezing kan men opnieuw besmet raken met syfilis door geslachtsgemeenschap met een besmet persoon.

Doxycycline

Medicatie doxycycline bestellen

We bespreken achtereenvolgens:

 • Symptomen
  Het eerste teken van syfilis is een kleine, soms pijnlijke, zweer. Vele jaren later kunnen echter zeer ernstige symptomen optreden indien niet tijdig behandeld wordt
 • Diagnose
  De diagnose van syfilis wordt gesteld door onderzoek van bloed, vocht uit de zweren of cerebrospinaal vocht
 • Behandeling
  Syfilis is gelukkig gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Vaak is 1 inspuiting penicilline al voldoende
 • Preventie
  Syfilis kan voorkomen worden door veilig te vrijen