Home Ľ Geslachtsziektes Ľ HIV / AIDS Ľ Preventie

AIDS Preventie

Er is geen vaccin voor HIV-infectie en geen remedie om aids te voorkomen. Maar het is mogelijk om jezelf en anderen te beschermen tegen infecties.

Gebruik elke keer een nieuw condoom tijdens geslachtsgemeenschap. Indien de HIV-status van de partner onbekend is, gebruik dan een nieuw condoom bij elke geslachtsgemeenschap (zowel anaal als oraal en vaginaal).

Vrouwen kunnen gebruik maken van een vrouwencondoom. Gebruik alleen glijmiddel op waterbasis. Op olie gebaseerde smeermiddelen kunnen condooms verzwakken en ervoor zorgen dat ze scheuren.

Gebruik een schone naald als u zichzelf moet inspuiten met een geneesmiddel. Zorg dat de injectienaald steriel is en deel ze niet met anderen.

In de meeste grote steden lopen er naald-inwisselingsprogramma's. Overweeg ook hulp te zoeken voor eventueel drugsgebruik.

Indien je besmet bent, vertel (toekomstige en huidige) seksuele partners dat je hiv hebt. Het is belangrijk om te vertellen aan de personen met wie je seks hebt gehad dat je hiv-positief bent. De sexuele partners moeten worden getest en medische zorg ontvangen als ze het virus hebben opgelopen. Ze moeten ook hun hiv-status weten, zodat ze geen anderen besmetten.


<< BehandelingZwangerschap >>