Home Ľ Geslachtsziektes Ľ HIV / AIDS Ľ Besmetting

Hoe wordt HIV overgedragen?

Men kan besmet worden met HIV door contact met besmet bloed, sperma of vaginale afscheiding.

Gewoon contact, zoals knuffelen, zoenen, dansen of handen schudden met een drager van het virus of de ziekte is niet besmettelijk. HIV kan ook niet worden overgedragen via de lucht, het water of via insectenbeten.

HIV besmettingen kunnen op verschillende manieren gebeuren:

Geslachtsgemeenschap

Een besmetting kan overgebracht worden door contact met bloed, sperma of vaginale afscheiding tijdens geslachtsgemeenschap (vaginaal, anaal of oraal) met een geïnfecteerde partner. Het virus kan het lichaam binnendringen door kleine zweertjes in de mond of kleine scheurtjes die zich soms voordoen in het rectum (aars) of de vagina tijdens de seksuele activiteit.

Bloedtransfusies

In sommige gevallen kan het virus worden overgedragen door bloedtransfusies. Westerse ziekenhuizen en bloedbanken controleren hun bloed uiteraard op HIV-antistoffen hetgeen het risico van infectie hier quasi uitsluit.

Naalden

HIV kan worden overgedragen door naalden en spuiten besmet met geÔnfecteerd bloed. Het delen van intraveneuze drugs verhoogt het risico op HIV en andere infectieziekten, zoals hepatitis.

Van moeder op kind

GeÔnfecteerde moeders kunnen hun baby besmetten tijdens de zwangerschap of bevalling, of door het geven van borstvoeding.


Symptomen >>