Home Ľ Geslachtsziektes Ľ HIV / AIDS Ľ Diagnose

Diagnose AIDS

HIV wordt meestal gediagnosticeerd door het testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus in bloed of speeksel.

Helaas zijn dit soort HIV-tests niet mogelijk dadelijk na de infectie met het virus omdat het tijd kost voor het lichaam om deze antistoffen te ontwikkelen (meestal tot 12 weken).

In zeldzame gevallen kan het tot zes maanden duren voor een HIV-antilichaam-test kan worden uitgevoerd.

Een meer recenter type test controleert op HIV antigen, een eiwit dat door het virus dadelijk na de infectie wordt aangemaakt. Deze test kan een diagnose bevestigen binnen enkele dagen na infectie.

Een vroegere diagnose kan mensen helpen om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om de overdracht van het virus te voorkomen voor anderen.

Andere testen om de fase van de ziekte vast te stellen

Na het stellen van de diagnose HIV / AIDS, zijn er verschillende soorten testen die de arts kan doen om te bepalen in welke fase van de ziekte men zich bevindt:

CD4-telling.

CD4-cellen, ook wel CD4-lymfocyten genoemd, zijn een bepaald type van witte bloedcellen die een grote rol spelen bij het bestrijden van ziektes in je lichaam. Een gezond persoon heeft er tussen de 500 en 1500 per mm3 bloed. Het gevolg is dat iemand met te weinig CD4-cellen ziek kan worden van bacteriŽn waar de meeste mensen niet ziek van worden, zoals de schimmel die de PCP-longontsteking (Pneumocystis carinii pneumonie) veroorzaakt. Een infectie waar mensen met een gezond afweersysteem niet ziek van worden noemt men een opportunistische infectie. Omdat PCP de meest voorkomende vroege opportunistische infectie is, wordt aan iemand met minder dan 200 CD4-cellen per mm3 bloed geadviseerd om preventief co-trimoxazol te slikken. Dit remt de schimmel waardat hij PCP kan veroorzaken.

Viral load

Deze test meet de hoeveelheid virus (HIV) in het bloed. Studies hebben aangetoond dat mensen met een hogere viral load meer vatbaard zijn voor infecties dan mensen met een lagere viral load.

Resistentie tegen geneesmiddelen

Dit type van test bepaalt of de HIV-stam bestand is tegen alle anti-HIV-medicijn.

Testen op complicaties

De arts kan ook extra laboratoriumonderzoek doen om te controleren op andere infecties of complicaties, zoals:

  • Tuberculose
  • Hepatitis
  • Toxoplasmose
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen
  • Lever- of nierbeschadigen
  • Urineweginfecties

<< SymptomenBehandeling >>